
Bierne palenie uszkadza wątrobę
11 września 2009, 11:31Bierne palenie może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) – przewlekłego zapalenia wątroby, które przypomina zmiany występujące u alkoholików, ale rozwija się u osób pijących mało lub abstynentów.

Coś pożytecznego z tłuszczu
26 marca 2010, 13:12Prof. Deepak Nagrath z Rice University poszukiwał nowych sposobów hodowli komórek na wzmacniających rusztowaniach. Adipocyty – komórki tłuszczowe – ciągle wydzielały jednak lepką substancję, którą uznawał za zanieczyszczenie i uparcie wyrzucał. Tymczasem okazało się, że coś, co wg niego, wyglądało jak odpad, było tym, czego potrzebował...

Dieta matki zmienia mózg płodu
1 grudnia 2010, 11:31Dieta ciężarnej nie tylko wyczula płód na określone zapachy i smaki, ale także fizycznie zmienia jego mózg. Jak można się domyślić, zmiana schematu rozwoju mózgu bezpośrednio wpływa na to, co dziecko będzie jadło i piło w przyszłości (Proceedings of the Royal Society B).

Szczepionka z drożdży piekarniczych przeciw grzybicom
10 sierpnia 2011, 13:04Podanie myszom zaledwie 3 zastrzyków z zabitych drożdży piekarniczych z rodzaju Saccharomyces uchroniło je przed śmiertelną aspergilozą. Odkrycie rodzi nadzieje dla osób z upośledzoną odpornością, np. chorych na białaczkę, które można by w podobny sposób chronić przed groźnymi dla nich zakażeniami grzybicowymi (Journal of Medical Microbiology).

Nawet 10% ssaków może sobie nie poradzić
15 maja 2012, 16:34Od mniej więcej 10 lat naukowcy określają, w które miejsca będą mogły przenieść się ssaki, wypędzone ze swoich dotychczasowych siedzib przez zmiany klimatyczne. Teraz na University of Washington przeprowadzono pierwsze badania nad samą możliwością migracji poszczególnych gatunków ssaków.

Co ma bakteria do wpływu alkoholu na układ nerwowy?
29 kwietnia 2013, 11:41Dzięki rzadkim Gram-ujemnym bakteriom Gloeobacter violaceus, które występują tylko na wapiennych skałach szwajcarskich Alp, naukowcy zorientowali się, jak alkohol wpływa na kluczowe białko mózgu.

Źródłem nawracających zakażeń chlamydiami może być przewód pokarmowy
10 lutego 2014, 09:12W przypadku wielu osób zakażonych Chlamydia trachomatis nie udaje się w standardowy sposób wyleczyć choroby. Okazuje się, że winę za to może ponosić układ pokarmowy.

Uczulanie przez kontakt ze skórą
9 października 2014, 11:20U wielu dzieci alergia na orzeszki ziemne może się rozwijać jeszcze przed ich pierwszym zjedzeniem. Naukowcy z Mount Sinai uważają, że do wczesnej immunizacji przyczynia się nie tylko kontakt z białkami arachidów przez mleko matki bądź kurz, ale i wystawienie skóry na kontakt z alergenami.
Aminokwas zahamowuje stan padaczkowy
25 czerwca 2015, 06:39D-leucyna, aminokwas występujący w wielu pokarmach i u pewnych bakterii, zahamowuje u myszy stan padaczkowy, czyli napad padaczkowy utrzymujący się ponad pół godziny lub serię napadów, między którymi nie dochodzi do odzyskania przytomności.

Rozkłada i goi
14 marca 2016, 13:30Kinaza pirogronianowa M2 (PKM2), enzym biorący udział w metabolizmie glukozy (w ostatnim etapie glikolizy), odgrywa ważną rolę także we wczesnych etapach gojenia ran.